Lukaisin jostakin uutisesta, että ihana tangokuninkaamme
Jari Sillanpää haluaisi juhlistaa kesän jättikonserttiaan ennätyskakun kanssa.
Uutisissa kerrottiin, että "Sillanpää sai yrityksiin soitettuaan
tietää, ettei maailman suurinta kermakakkua voida valmistaa Suomessa, koska
elintarvikelain määräykset tekevät siitä mahdottoman".
On varmaan
paikallaan pohtia onko todella niin, ettei kuningas saa kakkuaan meidän
lainsäädäntömme vuoksi.
Suomen kesään ja erilaisiin juhliin kuuluu kyllä kunnon
kakku. Kakkujen koot ja tarjoilupaikat varmasti vaihtelevat. On itsestään
selvää meille juhlien järjestämisestä ja leipomisesta
nauttiville, että kuumat kesäpäivät ovat kermakakun tarjoamiselle
haasteellisia.
Ulkonäön, maun ja myös turvallisuuden näkökulmasta parasta on
saada kakku tarjottua niin, ettei se jää pöydille lojumaan, vaan uusi tuodaan
pöytiin vasta, kun edelliset on syöty. Suurin käytännön haaste on kakkujen säilytys
ennen juhlaa. Hyvänä kermakakku säilyy jääkaappilämpötilassa. Viileässä säilyttäminen on
elintarvikelainsäädännön pohjana, mutta kyllä kakku esteettisyydessäänkin
pilalle menee lämpimässä.
Mielestäni tangokuninkaamme pitäisi saada kakkunsa
tarjota. Kyse on siitä, pystyvätkö leipurit sen tekemään, kuljettamaan ja
tarjoamaan, niin, että se on kuninkaan arvoinen? Jättikakun tekoa tai
tarjoamista ei estä elintarvikelainsäädäntö, mutta pystytäänkö se käytännössä
toteuttamaan? Monia toteuttamistapoja varmasti on kakun paloissa paistamisen, kokoamisen
ja koristelun osalta. Mutta löytyykö tekijöitä?
Itse uskon, että kakku katoaa
tosi nopeasti meidän fanien suihin, kun se tarjotaan. Ei sitä ihan joka kesä
pääse kuninkaan tarjoamaa kakkua maistamaan! Toivottavasti kesällä se
tapahtuu!
Teksti: Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö, maa- ja metsätalousministeriö
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti