maanantai 24. helmikuuta 2014

Saksasta oppia kokonaisvaltaisen luomutilan toimista

Luonnonmukainen tuotantotapa eli kotoisasti luomu on kestävä tapa toimia. Luomutuotannon periaatteisiin kuuluvat ravinteiden talteenotto ja niiden kierrättäminen. Ihannetapauksessa maatilalla on kotieläimiä, joiden lanta lannoittaa ja parantaa maata. Jos eläimiä ei ole, viljellään typpeä ilmasta kerääviä kasveja kuten apilaa sekä hernettä, papuja ja muita palkokasveja. Tärkeintä on hoitaa maata – silloin myös kasvit, eläimet ja ihminen voivat hyvin.

Osallistuin luomuopintomatkalle Saksaan 9.–14.2.2014. Yksi käyntikohteista oli Münchenin lähellä sijaitseva Braunin maatila. Tilalla on peltoa vain 56 hehtaaria eikä pinta-alaa aiota laajentaa. Tärkeintä on keskittyä tuotteiden laatuun. Tämän luomutilan toiminnasta kannattaisi meidänkin täällä Suomessa ottaa mallia.
Tilan juustovalikoima on suuri ja hinnat edulliset.
Lihaa ja juustoja luomusti
Braunin tilalla on yli kaksikymmentä lypsylehmää sekä lisäksi nuorta karjaa ja sikoja. Eläimet saavat ulkoilla ympäri vuoden. Karjalle ei syötetä väkirehua vaan märehtijöille lajinmukaista nurmirehua. Heinä kuivataan kuivurissa aurinkopaneelien tuottamalla lämmöllä. Nurmisiementen lisäksi peltoon kylvetään monenlaisia yrttejä, jotta rehusta olisi monipuolisempaa. Nurmiseoksessa on neljätoista erilaista kasvilajia.

Heinäruokinta on hyvä lehmien terveydelle ja sillä tuotetaan laadukasta maitoa oman tilan juustolaan. Maidon omega-3-rasvahappopitoisuus on Braunin tilalla 2,12 prosenttia kun se tavanomaisilla tiloilla on 0,4 prosenttia.

Lehmät tuottavat keskimäärin 6 000 – 6 800 kg maitoa vuodessa. Lehmät poikivat keskimäärin kahdeksan kertaa. Kun lehmien keski-ikä nousee vuodella, niiden tuottama metaani vähenee kahdellakymmenellä prosentilla. Myös tanniinipitoinen rehu vähentää tämän ilmastokaasun tuotantoa.

Liha on herkullista ja marmoroitunutta. Siat sopivat tilan tuotantoon, sillä ne syövät juuston tuotannossa syntyvän heran. Eläimet teurastetaan kymmenen kilometrin päässä olevassa pienteurastamossa. Naudan liha myydään suoraan tilalta tai käytetään tyttären luomuravintolassa. Sianlihasta valmistetaan makkaroita.
Siat haluavat tonkia, ja samalla ne tekevät hyödyllistä työtä möyhentämällä kompostia.

Bioenergiaa oman tilan tarpeisiin
Tilalla on voimalaitos, jossa kaasutetaan puuta. Laitoksesta saatavaa puuhiiltä käytetään kuivikkeiden seassa, jossa se sitoo ammoniakkia ja vähentää hajuhaittaa. Kompostissa oleva puuhiili vähentää nitraatin huuhtoutumista ja parantaa pellon viljavuutta.

Suuri humuspitoisuus parantaa maan vesitaloutta ja ruokkii kastematoja. Kastemadot ovat hyödyllisiä: 600 matoa neliömetrillä tuottaa 80 000 tonnia madonlantaa. Siinä lantamäärässä on kaksinkertaisesti se määrä typpeä, joka tavanomaisessa tuotannossa levitetään pellolle kemiallisissa lannoitteissa.

Josef-isäntä vaalii kompostia, jonka oleellinen osa on puuhiili.
Isäntä Josef istuttelee bioenergiaksi käytettäviä puurivistöjä. Poppeleista, pajuista ja lepistä koostuva sekametsä tuottaa kaksinkertaisesti sen energiamäärän kuin Saksassa yleisesti bioenergiaksi viljeltävä maissi. Energian lisäksi puut haihduttavat maasta vettä, mikä alentaa lämpötilaa. Se taas auttaa viljelyksiä ilmaston lämmetessä. Puurivistöt ovat myös hyvä tuulensuoja. 

Luonnon toimintoja matkimalla maatilasta saa järkevästi toimivan ja taloudellisesti tuottavan. Olin erittäin vaikuttunut isäntäväen, Irenen ja Josefin, paneutumisesta luonnonmukaiseen tuotantotapaan. Erityisen upeaa oli se, miten eri asiat on saatu palvelemaan tilakokonaisuutta. Isäntäparin ja luomutilausravintolaa pitävän tyttären aito innostus luomuun toi itsellekin paljon uusia ajatuksia.

Teksti ja kuvat: Leena Seppä, maatalousylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti